Blog inspiratie

Infra Innovatie Wegwijzer - Validatie stimuleert het gebruik van innovatieve asfaltsoorten (video)

Innoveren in de infra is belangrijker dan ooit, vanwege de renovatie- en vervangingsopgave en de verduurzaming van onze mobiliteit. Centrale validatie van innovatief asfalt is een onmisbare tussenstap.
Profielfoto van Redactie CROW
4 oktober 2023 | 1 minuut lezen

Gemeenten zijn gezamenlijk de grootste afnemer van asfalt (60%), maar tegelijk individueel de kleinste opdrachtgevers. Daardoor ontbreekt bij veel gemeenten de kennis die nodig is om de kwaliteit en toepasbaarheid van innovatieve asfaltsoorten te beoordelen en wordt te vaak teruggevallen op oude producten met bekende eigenschappen en performance. Juist in de huidige transitie naar duurzamer asfalt is het van belang om innovaties snel en betrouwbaar op te schalen. Pas dan is er duurzaamheidswinst. Kortom, zonder gemeenten geen transitie!

Door expertise en validatie te concentreren bij het onafhankelijke Asfaltkwaliteitsloket is er voor wegenbouwers 1 loket om hun innovatie op alle vlakken te laten toetsen. Opdrachtgevers weten dat ze met deze goedkeuring op het innovatieve product kunnen vertrouwen. De onafhankelijke validatie door het loket is een onmisbare schakel in het innovatieproces voor asfalt. Voor opdrachtgevers wordt het eenvoudiger om de kwaliteit en meerwaarde van innovatieve producten af te wegen en deze producten ook toe te passen. Hierdoor kunnen alle opdrachtgevers bijdragen aan de transitie en zo gezamenlijk de impact genereren die nodig is. Rien Huurman van AsfaltNu en Jacques van den Hoorn van het Asfaltkwaliteitloket vertellen erover in deze video.

Er zijn veel stappen nodig om van een innovatie in het lab naar daadwerkelijke toepassing te komen. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen met de stappen als innovatie, validatie en opschaling. De Infra Innovatie Wegwijzer helpt je om de juiste partners te vinden.

Dit is de tweede van 3 video's over Innovatie, Validatie en Opschaling.