Blog inspiratie

Duurzaamheid met de MKI: samen sterker!

Deze week is Marty Aarssen, Adviseur Duurzaamheid & Innovatie bij KWS Infra, gastredacteur van Duurzaam GWW. Marty pleit voor het gebruik van de milieukostenindicator (MKI) als tool om duurzaamheid meetbaar te maken.
Profielfoto van Redactie CROW
11 april 2024 | 1 minuut lezen

We zien het overal: opdrachtgevers die echt hun best doen voor duurzaamheid. En laten we eerlijk zijn, duurzaamheid is zo'n breed thema dat het soms knap lastig is om 't concreet te maken in je projecten. Wat opvalt, is de variëteit in hoe duurzaamheid wordt benaderd. De pro's in ons veld zetten in op die punten die écht tellen, terwijl anderen proberen het hele duurzaamheidsspectrum in één keer aan te pakken. We snappen het, er is zo veel om rekening mee te houden. Maar, en dit is cruciaal, als GWW-sector moeten we samen een duidelijke richting kiezen. Zo maken we het makkelijker voor iedereen om bij te dragen aan een duurzamere wereld.

 

Begin bij het begin

Pak het slim aan: start klein. Ja, klimaatverandering is een gigantisch issue, maar door dit grootse probleem terug te brengen naar behapbare acties in onze projecten, maken we echt verschil. Focus op de onderdelen met de meest significante impact, en streef ernaar hierin elk jaar sneller en beter te worden. Dit is niet alleen helder voor alle betrokkenen, maar het zet ook de deur open voor een langdurige strategie. Door open te staan voor dialoog, kunnen we onze processen naadloos op elkaar afstemmen en van elkaar leren.

 

De kracht van MKI

De milieukostenindicator (MKI), centraal in De Aanpak Duurzaam GWW, is dé tool om duurzaamheid meetbaar te maken. Met een veelheid aan milieuparameters, inclusief CO2, omgezet in één enkele waarde, geeft de MKI ons een helder beeld van de milieu-impact over de hele levensduur van een project. Door de MKI in te zetten, pakken we verschillende milieuproblemen tegelijk aan en bouwen we samen ervaring op. We zijn al aardig op weg, maar er is ruimte voor verbetering.

 

Simpel en doeltreffend

Houd het eenvoudig: focus op de belangrijkste bouwelementen en werk samen aan duurzaamheid. Door de richtlijnen duidelijk te maken en iedereen op één lijn te krijgen over wat en hoe er berekend moet worden, vergemakkelijken we niet alleen het proces, maar versterken we ook de impact van duurzaamheid in de bouw. Laten we de dialoog aangaan en streven naar een gestandaardiseerde aanpak. Duurzaamheid is geen optie meer, het is een noodzaak. Een slimme inzet van de juiste methoden kan ons allemaal tijd besparen en onze bouwprojecten significant verduurzamen.