Nieuwsbericht

Ontwikkeling Handreiking Aanbestedingsleidraad Schoon en Emissieloos Bouwen

Hoe ga je aan de slag met de Routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen in de aanbestedingsfase van een bouwproject? Om de sector hierbij te helpen ontwikkelt CROW, in opdracht van Rijkswaterstaat, een handreiking. Naar verwachting is de handreiking eind dit jaar klaar en zal via de kanalen van CROW, Duurzaam GWW en SEB.

Profielfoto van Redactie CROW
4 juli 2023 | 1 minuut lezen

In de handreiking is onder andere te lezen welke eisen overheden kunnen stellen aan het bouwmaterieel (zoals bouwtransportvoertuigen en mobiele werktuigen) dat wordt ingezet bij de uitvoering van bouwwerken. De eisen in de handreiking zijn concreet en kunnen direct gekopieerd worden in aanbestedingsleidraden van opdrachtgevers. Zo wordt het eenvoudiger om aan de slag te gaan met het verduurzamen van bouwmaterieel en bouwtransport.

De handreiking bevat ook een beslisboom. Een opdrachtgever die de stappen van de beslisboom volgt, weet precies wanneer je verplicht bent bepaalde eisen te stellen aan het bouwmaterieel en wanneer het je vrij staat om bepaalde eisen te stellen. De routekaart van SEB vormt hiervoor de basis.

De eisen uit de Routekaart van SEB worden ook vertaald naar gunningscriteria. Deze gunningscriteria kunnen opdrachtgevers direct toepassen. Zo kunnen zij de markt uitdagen om met schoner materieel te werken. Deze inzet wordt namelijk beloond in de beoordeling van hun aanbieding.