Nieuwsbericht

Schoon en emissieloos bouwen met nieuwe leidraad

Met de nieuwe Leidraad Schoon en Emissieloos Bouwen in de aanbesteding (SEB) helpen we opdrachtgevers om emissie-eisen op te nemen in aanbestedingsstukken. Als onderdeel van het Programma SEB kunnen partijen zich aansluiten bij het Convenant SEB. Het convenant is op 30 oktober 2023 door 45 partijen ondertekend. Met de ondertekening hebben zij toegezegd dat ze de SEB-eisen uit de Routekaart SEB meenemen in hun aanbestedingen. Maar hoe doe je dat dan op een eenvoudige, afgewogen manier?

Profielfoto van Redactie CROW
11 december 2023 | 3 minuten lezen

Download de leidraad op de website van CROW

Delen

De leidraad is onderdeel van het Programma SEB. CROW heeft voor het ministerie I&W en het programma de leidraad in samenwerking met een werkgroep van deskundigen uit de sector opgesteld. De leidraad helpt de opdrachtgevers om op laagdrempelige wijze de emissie-eisen uit de Routekaart SEB op te nemen in de aanbestedingstukken. Dat zijn in ieder geval de emissie-eisen van het basisniveau.  

Het Programma SEB biedt praktische handvatten en instrumenten (tools) die richting geven en de aanpak ondersteunen. Zo draagt ook de leidraad bij aan een uniforme aanpak voor het bieden van het handelingsperspectief aan marktpartijen. En uiteindelijk draagt deze steun en uitvoering bij in de afweging in eventuele wetgeving hierover.  

Van routekaart en verplichtingen naar Leidraad Aanbesteden SEB

Een belangrijk onderdeel van het programma is de Routekaart SEB. Hierin staan de emissie-eisen beschreven, en het tijdspad is uitgewerkt. De Routekaart en de verplichtingen vanuit het Convenant zijn door de werkgroep vertaald in de Leidraad. De leidraad zelf bevat standaard teksten die direct te gebruiken zijn in aanbestedingen.  

Niet alleen (Rijks-)opdrachtgevers geven hun medewerking, ook alle provincies, waterschappen, een aantal gemeentes en het ministerie I&W hebben het convenant ondertekend. We verwachten en hopen dat vele opdrachtgevers en andere partijen op korte termijn hun goede voorbeeld volgen. Opdrachtgevers die het Convenant SEB hebben ondertekend, nemen de emissie-eisen uit de Routekaart SEB op in hun aanbestedingstukken.  

In de leidraad lees je.. 

  • ..hoe de Routekaart SEB en het Convenant werken en welke soorten er zijn (Minimumniveau, Basisniveau en Ambitieuze niveau).

  • ..dat je geen geschiktheidseisen voor SEB hoeft te gebruiken, maar wel contracteisen.

  • ..complete contracteisen die je direct kunt kopiëren en in je contract kunt toepassen. 

  • ..modelteksten voor gunningcriteria waardoor het mogelijk wordt om bijvoorbeeld extra inzet van zero-emissie materieel te belonen. 


SEB-Beslisboom.JPG


Betere keuzes met beslisboom 

Wil je snel weten hoe het zit? Raadpleeg dan de beslisboom, die je langs de keuzes leidt. Deze beslisboom vind je terug in de leidraad. De leidraad is ook bruikbaar voor opdrachtgevers die het convenant (nog) niet hebben ondertekend, maar al wel aan de slag willen met schoon en emissieloos bouwen. 

Programma SEB 

Deze leidraad ondersteunt het Programma SEB. Het programma maakt zich sterk voor een succesvolle transitie naar schoon en emissieloos bouwen in 2030 en daarna. In samenwerking met medeoverheden, marktpartijen en kennisinstellingen wordt gewerkt aan één aanpak voor de hele bouwsector. 

RAW

De contractteksten in de leidraad zijn uniform opgesteld voor toepassing in zowel UAV als UAV-GC contracten. Hierdoor sluit de terminologie niet voor 100% aan bij die van het RAW-bestek. Binnenkort komt er ook een RAW-versie van de contractteksten, die opgenomen kan worden in deel 3 van het RAW-bestek.

Contact

Heb je vragen of wil je ook je handtekening zetten onder het convenant? Neem dan contact op met Joost Fijneman via joost.fijneman@crow.nl (Programmamanager Duurzaamheid CROW).  

Meer weten?

Alle informatie over het programma en de leidraad: