Blog inspiratie

Marcel Buzing over Afvalwatersysteem Zwanenburg

De Green Deal Duurzaam GWW heeft als ambitie om duurzaamheid in 2020 een integraal onderdeel te laten zijn van spoor- , grond-, water- en wegenbouwprojecten. Om dit te realiseren is de praktische Aanpak Duurzaam GWW ontwikkeld.

Deze werkwijze maakt duurzaamheid in GWW-projecten concreet zonder vooraf voor te schrijven hoe de duurzaamheidswinst behaald wordt. Dat kan per project verschillen. Tijdens de InfraTech2019 is aan vijf projecten een Duurzame Parel uitgereikt. Deze parelprojecten zijn een voorbeeld voor de rest van de sector omdat het bevorderen van duurzaamheid een belangrijk projectdoel was en omdat ze daarbij de Aanpak Duurzaam GWW hebben ingezet.

“Eerst lekker losgaan waarbij niets te dol is.”

Project Afvalwatersysteem Zwanenburg is zo’n parelproject. Het Hoogheemraadschap van Rijnland wil de afvalwaterzuiveringen van Heemstede (AWZI Heemstede) en Haarlem-Schalkwijk (AWZI Schalkwijk) op termijn sluiten. Beide zuiveringen worden vervangen door nieuwe Afvalwatertransportgemalen (AWTG’s) . Met persleidingen (AWTL’s) wordt het afvalwater naar de AWZI Zwanenburg getransporteerd. Om het afvalwater te kunnen verwerken, dient deze zuivering eerst te worden gerenoveerd en uitgebreid.