Blog inspiratie

DGWW en de MKI: een vaste combi!

De MKI maakt al ruim 10 jaar onderdeel uit van de Aanpak Duurzaam GWW. Dat juist meer sturend op het gebruik van deze indicator wordt ingezet, ziet Joost Fijneman, programmamanager Duurzaamheid bij CROW, als een logische vervolgstap.
Profielfoto van Redactie CROW
10 juni 2024 | 1 minuut lezen

De MKI maakt al ruim 10 jaar onderdeel uit van de Aanpak Duurzaam GWW. Het is daarmee de meest gebruikte indicator voor de milieukosten van een GWW-project in Nederland. Dat juist meer sturend op het gebruik van deze indicator wordt ingezet, zien wij als een logische vervolgstap. 

Tot op heden wordt de MKI, net als gehele Aanpak Duurzaam GWW, op vrijwillige basis ingezet. Bij grote projecten zien we hem heel vaak terug, maar bij kleinere projecten nog een stuk minder. Terwijl we van de markt pas op grote schaal duurzame investeringen kunnen verwachten, als er ook zekerheid is dat er vraag is naar duurzame werkmethoden en materialen.  

DuboCalc? 

Wie MKI zegt, zegt DuboCalc. Eén van de vier ‘klassieke’ instrumenten uit de Aanpak Duurzaam GWW. Toch is het ook anno 2024 nog niet voor iedereen eenvoudig om een goede project-MKI uit te rekenen. Dat dat voor grote projecten straks verplicht wordt, zorgt dat er meer en vaker ervaring mee opgedaan wordt, zowel bij opdrachtgevers als bij opdrachtnemers. Deze routine en de ervaring die ermee wordt opgebouwd, moet het gemakkelijker maken om ermee te gaan werken.  

Geen DuboCalc! 

Maar moet elke opdrachtgever dan straks een DuboCalc specialist in huis hebben? Gelukkig niet! Voor kleine projecten geldt dat er alleen maximale MKI-waarden voor de meest belastende materialen toegepast moeten worden. Zoals asfalt, beton en staal. Zodra deze maximale waarden vastgesteld zijn, kun je deze overnemen in je contract. En ze zullen straks ook landen in de Standaard RAW, waardoor het voor RAW-gebruikers nog gemakkelijker wordt. Overigens is deze aanpak niet nieuw: onder andere met het Moederbestek van BouwCirculair is er al jarenlang ervaring met het gebruik van maximale MKI-waarden bij RAW-bestekken.  

Wil je nu al aan de slag met minder belastende materialen? Check dan op www.moederbestek.nl wat je nu al kunt doen.

Lees hier meer over de wettelijke plicht voor publieke opdrachtgevers om in hun aanbestedingen milieukostenindicator (MKI)-eisen te stellen voor het gebruik van beton, staal en asfalt in grond-, weg en waterbouwprojecten.