Blog inspiratie

Doelgericht Verduurzamen

Krijg inzicht in de duurzame prestaties op het gebied van de (aanleg en het onderhoud van de) GWW
Profielfoto van Redactie CROW
21 november 2023 | 2 minuten lezen

In een tijd waarin duurzaamheid meer dan ooit centraal staat, is het verkrijgen van de juiste informatie cruciaal om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Monitoring is nodig om te kunnen controleren of de doelstellingen worden behaald, of om vast te stellen wat er nodig is om het beleid te behalen. Daarnaast is in elke fase van projecten behoefte aan informatie om afgewogen beslissingen te kunnen maken. Duurzaamheidsdoelstellingen zullen steeds meer een standaard onderdeel gaan uitmaken van het integrale afwegingsproces tussen kwaliteitsaspecten in projecten.

Dashboard Monitoring

Het Dashboard Monitoring DGWW2030 is een uniform dashboard dat door alle overheden toegepast kan worden en dat snel en duidelijk inzicht geeft in de duurzame prestaties op het gebied van de (aanleg en het onderhoud van de) GWW. Het gaat hierbij om een set van zes KPI's: broeikasgassen, MKI, circulariteit (input- en outputstromen), NOx-brandstoffen materieel, energieverbruik installaties en biodiversiteit.

Met het Dashboard zie je het resultaat van de Aanpak Duurzaam GWW. Overheden die gebruik maken van het dashboard zien hoe ze ervoor staan op het gebied van duurzaamheid bij aanleg, onderhoud en vernieuwing van hun GWW-areaal. Maar, ze zullen zelf de dataverzameling moeten organiseren. Dit kan via de ondersteuningsmogelijkheden van het dashboard, maar op het gebied van levenscyclusanalyse (LCA) en Milieukosten Indicator (MKI) ook via Eco Monitor.

Bouke Bakker, bestuurder van Eco Monitor, zegt hierover: “Met de werkwijze van Eco Monitor kan uniform, eenvoudig en consistent milieu-informatie over producten en processen gecommuniceerd en vastgelegd worden. Het is een gestandaardiseerde aanpak die met name gericht is op het ontwerp- en aanbestedingsproces, waarin de levenscyclusanalyse (LCA) en Milieukosten Indicator (MKI) steeds vaker worden toegepast.”

De kern van de werkwijze van Eco Monitor is een rekeninstrument waarmee MKI-berekeningen (Ontwerp, Referentie, Inschrijf en As-built) kunnen worden gemaakt. Het instrument kan als onderdeel van aanbestedingsdocumenten worden geleverd, zonder dat partijen aanvullende applicaties hoeven aan te schaffen.

Het Doel: Efficiënte Duurzaamheid

Bakker geeft aan dat gemeentes, provincies, rijksdiensten & marktpartijen met de gestandaardiseerde werkwijze van Eco Monitor hun duurzaamheidsdoelstellingen kunnen behalen op een efficiënte en kosteneffectieve manier. “Na de uitvoering en voltooiing van elk project wordt de data uit het rekenmodel ingeladen in een online dashboard. Hierin wordt het resultaat van het project vastgesteld niet alleen op het gebied van MKI-waarde, maar ook op CO2-emissies, materiaalgebruik, energiegebruik en het gebruik van emissieloos transport en bouwmachines. Deze data kunnen gebruikt worden voor het vullen van het Dashboard Monitoring DGWW op de LCA gerelateerde indicatoren. Indicatoren voor bijvoorbeeld biodiversiteit ondersteunt Eco Monitor niet.”

Meer weten?

Wil je meer weten over Eco Monitor? Bezoek de website eco-monitor.nl of neem rechtstreeks contact op via telefoonnummer 085 400 6645 of e-mailadres info@eco-monitor.nl.