Nieuwsbericht

CROW zegt steun toe aan manifest ‘Het nieuwe normaal’

Tijdens de conferentie Circulair Bouwen aan Morgen, donderdag 7 december jl. in de Rijtuigenloods in Amersfoort, is de nieuwe standaard voor circulair bouwen ‘Het nieuwe normaal 1.0’ opgeleverd. De standaard omvat één taal en standaard voor circulair bouwen. De coöperatie Cirkelstad riep al haar partners - en heel Nederland - om het manifest te onderschrijven. Namens CROW zette Joost Fijneman, programmamanager Duurzaamheid bij CROW, zijn handtekening onder het manifest.

Profielfoto van Redactie CROW
12 december 2023 | 1 minuut lezen

Fijneman verklaart de betrokkenheid van CROW: “Sinds begin 2023 is Het Nieuwe Normaal gestart met een traject voor de GWW. Met de partners van Het Nieuwe Normaal hebben we vastgesteld dat deze aanpak, die aanvankelijk voor de B&U is ontwikkeld, ook in de GWW-sector toegevoegde waarde levert. De helderheid over de circulaire begrippen, de standaard projectevaluatie en de benchmarks die eruit rollen vullen de data uit het Dashboard Monitoring heel goed aan. En vice versa: met de data uit het Dashboard Monitoring van DGWW krijgen de benchmarks van HNN een grotere waarde.” Fijneman benadrukt dat de het Dashboard Monitoring en HNN complementair zijn. “Je hoeft dus niet te kiezen voor het één of voor het ander. CROW en HNN zorgen ervoor dat beide systemen naar elkaar toegroeien en uiteindelijk integreren.”

Over Het Nieuwe Normaal

Op initiatief van het ministerie van BZK en Cirkelstad zijn het Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag en Gemeente Utrecht samen met Dura Vermeer, Van Wijnen, Heijmans, VolkerWessels, Synchroon en BAM in 2019 het programma Samen Versnellen gestart. Het doel: samen werken aan één taal en standaard voor circulair bouwen. In eerste instantie voor de B&U, maar sinds begin 2023 ook voor de Infra.

Ondersteund door de TU Delft, Copper8, Alba Concepts, Metabolic en Witteveen+Bos, is gewerkt aan deze nieuwe, gedragen standaard met haalbare én ambitieuze prestaties op circulair bouwen: Het Nieuwe Normaal

Bekijk het manifest van Het Nieuwe Normaal