Nieuwsbericht

Lancering Dashboard Monitoring Duurzaam GWW Versie 3.0

Het Dashboard Monitoring Duurzaam GWW heeft een belangrijke update ondergaan. De nieuwe versie 3.0 is een significante stap vooruit als het gaat om de monitoring van duurzaamheidsprestaties binnen de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) sector. Versie 3.0 heeft diverse vernieuwde functionaliteiten, zoals de analysemogelijkheden voor trends in broeikasgasemissies en milieukostenindicatoren. Daarnaast zijn de visualisaties geoptimaliseerd. 

Profielfoto van Redactie CROW
12 maart 2024 | 1 minuut lezen

Verder introduceert Versie 3.0 onder andere verbeteringen in de Key Performance Indicators (KPI’s), waaronder een bijgewerkte KPI voor Biodiversiteit die nu het percentage verhardingen versus groen/blauwe infrastructuur in projecten meet. Daarnaast zijn er uitbreidingen in de invulsheets voor projecten met betrekking tot alternatieve brandstoffen voor materieel en zijn er nieuwe visualisaties toegevoegd voor onder andere circulariteit en de levensduur van objecten. De automatisering van functies, zoals het berekenen van percentages in visualisaties, is ook verbeterd. 

Inzicht duurzaamheidsprestaties 

Het dashboard is een specialistische tool, ontwikkeld voor en door professionals in de GWW-sector. Deze tool is bedoeld om inzicht te geven in de duurzaamheidsprestaties van projecten en het beheer van infrastructuur. Het uniforme dashboard, dat toepasbaar is door alle overheidsinstanties, verschaft snel en duidelijk inzicht in duurzame prestaties op het gebied van aanleg en onderhoud van GWW-projecten. Het omvat een set van zes KPI's, inclusief broeikasgassen, MKI, circulariteit, NOx-uitstoot van materieel, energieverbruik van installaties en biodiversiteit, en is geïntegreerd met PowerBI voor eenvoudige toegang en gebruik. 

Laagdrempelig en gefaseerd 

De lancering van deze update onderstreept de inzet van CROW om duurzaamheidsambities op een laagdrempelige en gefaseerde manier in GWW-projecten te verwerken. Dit gebeurt onder andere door het bieden van essentiële tools en inzichten voor het verbeteren van duurzaamheidsprestaties in infrastructuurprojecten. 

Meer weten over het dashboard? Kijk dan op onze website https://www.duurzaamgww.nl/documenten/99-dashboard-monitoring-dgww2030 Om het gebruik van het dashbord zo laagdrempelig mogelijk te maken, biedt CROW op 18 april de cursus ‘Werken met het Dashboard Monitoring Duurzaam GWW’ aan. Voor meer informatie en inschrijvingen, bezoek het CROW Opleidingsportaal