Blog inspiratie

Integratie Biobased Bouwen in de RAW-Systematiek

Bij CROW wordt de RAW-systematiek herzien met een focus op duurzame oplossingen zoals biobased bouwen. In deze blog vertelt Tom de Water, projectleider van het programma Verduurzaming RAW hoe samen met het NABB innovaties worden geëvalueerd en geïntegreer
Profielfoto van Redactie CROW
20 juni 2024 | 1 minuut lezen

Bij CROW zijn we druk bezig met de herziening van de RAW-systematiek, waarbij we streven naar het integreren van duurzame oplossingen. We onderzoeken welke oplossingen als resultaatsverplichting, Standaardbepaling of Catalogusbepaling opgenomen kunnen worden in de technisch inhoudelijke hoofdstukken. Om het gesprek binnen onze werkgroepen (die altijd paritair zijn ingericht) effectief te voeren, willen we een goed beeld krijgen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming in de GWW-sector. Een van deze ontwikkelingen is biobased bouwen.

NABB en verduurzaming RAW

CROW heeft een relatie gelegd met het programma Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB). We hebben de outcomes van het NABB geanalyseerd en vergeleken met ons programma voor het verduurzamen van RAW, dat zich in eerste instantie richt op asfalt, beton en staal. Er zijn vijftien (deel)hoofdstukken in het programma verduurzamen RAW die een relatie hebben met de outcomes van het NABB.

Ervaring biobased innovaties

Via het NABB worden de beheerders van de RAW-systematiek op de hoogte gehouden van de biobased ontwikkelingen op relevante technische inhoud. We zullen aangeven met welke biobased innovaties al ervaring is opgedaan. Deze ervaringen worden vervolgens besproken in de RAW-werkgroep. Op deze manier kunnen we gebruikers van RAW de mogelijkheid bieden om duurzamere keuzes te maken.

Biobased bouwen binnen GWW-sector

Met dit proces creëren we een platform voor kennisdeling en stimuleren we de adoptie van biobased bouwen binnen de GWW-sector. Door deze integratie zorgen we ervoor dat duurzaamheid een fundamenteel onderdeel wordt van onze infrastructuurprojecten, en dragen we bij aan een circulaire en milieuvriendelijke toekomst.

Wil je meer weten over biobased bouwen en/of de rol van CROW in dit proces? Bezoek onze website of bezoek op 27 juni het event Samen aan de slag met biobased bouwen in de GWW-sectorOok is het mogelijk om deel te nemen aan een van onze werkgroepen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst in de GWW-sector. Voor meer informatie mail tom.de.water@crow.nl