Nieuwsbericht

Gemeente draagt haar steentje bij aan circulariteit

De gemeente Oude IJsselstreek kreeg woensdag 5 juli een partij geleidetegels overhandigd door aannemingsmaatschappij Van Gelder BV uit Elburg. Geleidetegels helpen mensen met een visuele beperking om zich veiliger te verplaatsen in de openbare ruimte. Wethouder Janine Kock: “Dit is een prachtige ‘overdracht’ omdat hier circulariteit en inclusie samenkomen.”

Profielfoto van Redactie CROW
11 juli 2023 | 1 minuut lezen

In de zoektocht naar geleidetegels, stuitte de gemeente op het aanbod van Van Gelder, die de tegels namens de gemeente Elburg aanbood. Deze volg- of ribbeltegels leiden iemand met een visuele beperking in een bepaalde richting. Wethouder Kock: “Van Gelder bood ons de geleidetegels gratis aan en kwam ze persoonlijk op de gemeentewerf afgeven. Nu krijgen ze een ‘nieuwe’ plek in onze gemeente. We zijn blij dat we op deze manier letterlijk ons steentje bijdragen op weg naar een circulaire samenleving.

Minder belasting van het milieu

In een duurzame, circulaire samenleving krijgen bestaande materialen zo veel mogelijk een nieuw leven en bestaat er geen afval. Want afval wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten.  Zo wordt het gebruik van nieuwe, schaarse  grondstoffen teruggedrongen. Hierdoor is er minder winning nodig, minder transport (vaak over grote afstanden) en minder productie. Dat betekent dus ook minder belasting van het milieu. Door materialen opnieuw te gebruiken wordt op verschillende vlakken milieuwinst behaald.

Circulair inkopen

“Als gemeente vinden we circulariteit erg belangrijk en willen we in de toekomst steeds meer circulair gaan inkopen”, zegt wethouder Kock. “Dit proberen we bijvoorbeeld te doen bij onderhoud aan bestaande verhardingen, maar ook bij reconstructies en nieuwe bouwprojecten. Vaak hebben we deze materialen niet zelf en moeten we ze ergens anders vandaan halen. Sinds een jaar zijn we aangesloten bij DuSpot, een matchingtool voor overheden en aannemers die vraag en aanbod van vrijkomende bouwmaterialen met elkaar verbindt. Eigenlijk een soort Marktplaats dus, waar we ook deze geleidetegels vonden.”

Ook materialen hergebruiken? 

Benieuwd welke bouwmaterialen jij kunt hergebruiken binnen je project of aanbestedingen? Bekijk het aanbod op de website van DuSpot