Nieuwsbericht

Succesvolle aanleg eerste acceptatievak Warm Mix Asfalt

Op 28 mei is het eerste acceptatievak in het kader van de concept CROW Richtlijn Warm Mix Asfalt (WMA) v1.0 met succes aangelegd. Het WMA werd volgens de CROW Richtlijn geproduceerd door de Asfalt Centrale Tiel en het project werd uitgevoerd door Van Gelder. De uitvoering van de aanleg volgens de nieuwe richtlijn is een een mooie stap richting de aanleg van duurzaam asfalt. 

Profielfoto van Redactie CROW
6 juni 2024 | 1 minuut lezen

De aanleg van het acceptatievak op de Maanderbroekweg tussen Ede en Veenendaal, markeert een belangrijke stap richting duurzamer asfaltgebruik. Vanaf 1 januari 2025 zal Warm Mix Asfalt het nieuwe “standaard” asfaltmengsel zijn in Nederland. Het doel van deze overstap is het verbeteren van de duurzaamheid van asfaltwegverhardingen en het verminderen van schadelijke emissies. Om deze transitie te begeleiden, heeft CROW de Richtlijn WMA opgesteld. De Richtlijn biedt opdrachtgevers een houvast om Warm Mix Asfalt in hun contracten te implementeren. Wanneer opdrachtgevers na 1 januari 2025 Hot Mix Asfalt voorschrijven moeten de opdrachtnemers hen kunnen overtuigen WMA toe te passen, met de Richtlijn als onderlegger.

Verificatieproces 

 De productie en aanleg van het WMA ging volgens een vereist verificatieproces, waarbij een onafhankelijk verificateur gedurende het hele proces diverse controles uitvoert. Zo zijn er verschillende boorkernen verzameld voor nader onderzoek, om kwaliteit en samenstelling van het asfalt te analyseren in het labaratorium. Het verificatieproces is bedoeld om opdrachtgevers vertrouwen te geven in WMA geproduceerd volgens de technieken beschreven in de Richtlijn WMA. 

Vertrouwen 

 De CROW-richtlijn WMA ligt ter visie tot en met 15 juni 2024. Het is belangrijk op te merken dat het geen RAW-teksten betreft, maar een op zichzelf staande CROW-richtlijn. De CROW- werkgroep WMA ontvangt graag feedback van de markt en alle betrokken stakeholders. 

Voor meer informatie en het indienen van feedback, zie: CROW Richtlijn Warm Mix Asfalt