Nieuwsbericht

Handreiking voor versneld aanbesteden met zero emissie bouwmaterieel

Profielfoto van Yvette Janssen
27 juni 2022 | 1 minuut lezen

Benieuwd hoe je emissieloos bouwmaterieel kunt toepassen bij GWW-projecten? Je leest het in de Handreiking Aanbesteden Zero Emissie Bouwmaterieel, opgesteld door de Buyer Group Zero Emissie Bouwmaterieel (ZEB). Pieter Litjens, directeur van CROW en boegbeeld van Duurzaam GWW 2030, kreeg de handreiking donderdag 23 juni jl. uitgereikt door Dik de Weger (links op de foto), voorzitter van de Buyer Group.

Download de handreiking 

De Handreiking is een belangrijk product, dat inspiratie en kennis biedt voor het inkopen van zero emissie bouwmaterieel. De overhandiging van de handreiking vond plaats tijdens het feestelijk startschot van Sterke Lekdijk/Salmsteke Ontkiemt, een voorbeeldproject uit de Handreiking van de Buyer Group ZEB. Bij dit project wordt gebruik gemaakt van elektrisch bouwmaterieel én van een van de eerste waterstofkranen van Europa.

“In de handreiking zijn veel bestaande instrumenten overzichtelijk bij elkaar gezet. Zo is in één keer duidelijk welk instrumentarium opdrachtgevers en opdrachtnemers kan helpen om de stap naar verduurzaming van het materieel in de Grond-, Weg-, en Waterbouw ook écht te maken! Nu moeten we ervoor zorgen dat de handreiking ook echt gebruikt gaat worden. Daar gaan CROW en het netwerk DGWW bij helpen”, aldus Litjens.

Buyer Group Zero Emissie Bouwmaterieel

De Buyer Group ZEB bestaat uit diverse publieke opdrachtgevers die gezamenlijk optrekken om via duurzame inkoop te stimuleren dat emissieloos bouwmaterieel versneld wordt toegepast. De Buyer Group stemt de ontwikkelingen op het gebied van inkoopstrategie, marktvisie en monitoring nauw af met het Transitiepad WDSM.

Meer weten

De Handreiking, de Marktvisie en inkoopstrategie en een Monitoringstool staan op de webisite pianoo.nl, zoekterm ‘buyer group zeb’. Voor bevindingen van de Buyer Group ZEB, eigen ervaringen of vragen, kun je contact opnemen met het secretariaat van de Buyer Group via BuyerGroupZEB@rws.nl